Apa potabila este o resursa esentiala pentru viata insa distributia si accesabilitatea sa sunt influentate de factori precum infrastructura, calitatea resurselor de apă și politicile de gestionare a acestei resurse esențiale. Deși Romania dispune de suficiente resurse de apă dulce, distribuția și calitatea apei variază semnificativ între regiunile urbane și cele rurale. In unele localități există probleme legate de poluare, lipsa tratării corespunzătoare și infrastructura deficitară iar in zona rurala, sursa principală de apă rămâne cea din fântâni, însă acestea sunt adesea contaminate cu nitrați și alti poluanți.
Tinand cont de problemele si provocarile accesului la apa potabila, se pune mereu problema ...... apa pe care o beau din fintana sau de la robinet este potrivita consumului sau ne poate afecta sanatatea? Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa intelegem care este circuitul apei de la sursa de provenienta pana la punctul de consum.
Etapele procesului de tratare :
- Captarea apei apei din rauri subterane sau de suprafata. Apele subterane sunt de obicei mai curate și necesită mai puțină tratare decât cele de suprafață, care pot conține impurități, bacterii sau substanțe poluante
- Transportul catre statiile statiile de tratare prin conducte sau canale
- Tratarea apei prin asigurarea mai multor etape de epurare :
- Filtrare grosieră – indepărtarea particulelor mari, cum ar fi frunzele, crengile sau nisipul.
- Coagulare și floculare – adaugarea de substanțe chimice (sulfat de aluminiu, clorură ferică) pentru a aglomera impuritățile fine
- Decantare – impuritățile mai grele se depun la fundul bazinelor
- Filtrare fină – apa trece prin filtre de nisip și cărbune activ, care elimină particulele mici și anumite substanțe chimice
- Dezinfecție – se adaugă clor, ozon sau radiații UV pentru distrugerea bacteriilor și virusurilor.
4. Stocarea si distributia - apa tratată este stocată în rezervoare de acumulare urmand a fi pompată printr-o rețea de conducte către locuințe,instituții și industrie.
5. Punctul de consum - apa ajunge la consumatori prin rețelele municipale sau prin sisteme locale de alimentare (puțuri, fântâni). În locuințe, apa este utilizată pentru băut, gătit, igienă și alte activități zilnice.

Impactul retelelor vechi asupra calitatii apei
In tot acest circuit al apei potabile cea mai mare problema o reprezinta starea retelelor de apa cu un impact major asupra calitatii apei si eficientei distributiei. In momentul de fata o mare parte din conductele de apa din Romania sunt vechi de peste 40-50 ani, fiind realizate din azbociment, oțel sau fontă, materiale care se degradează în timp ce peste 40% din apa distribuită se pierde din cauza fisurilor, conductelor ruginite și lipsei întreținerii adecvate. În mediul rural, multe localități nu au acces la rețele moderne de apă, depinzând de fântâni sau sisteme locale iar in orașe mari, cum ar fi București, Cluj, Iași și Timișoara, deși rețelele sunt mai bine dezvoltate, există încă probleme legate de presiune, avarii frecvente și contaminarea apei din cauza țevilor corodate.
Impactul retelelor vechi asupra calitatii apei este datorat tevilor corodate care pot introduce contaminati in apa, afectand gustul si siguranta apei iar in unele zone, apa poate fi contaminată cu bacterii, nitrați și metale grele, mai ales în mediul rural, unde fântânile nu sunt monitorizate constant.O alta problema sunt pierderile mari de apă care duc la creșterea costurilor pentru consumatori și la un management ineficient al resurselor.
In concluzie putem spune ca apa este potabila doar dupa ultima etapa de tratare a apei prin dezinfectie. Dupa acest proces, apa ajunge intr-un sistem de conducte iar in cele mai multe cazuri, acolo unde infrastructura este invechita, apa este contaminata si consumata ca atare. Situația apei potabile rămâne una dintre cele mai mari provocări globale, iar soluțiile sustenabile sunt esențiale pentru asigurarea accesului echitabil la această resursă vitală .
Pentru solutii care pot retine contaminantii din apa precum substanțele chimice, metalele grele, clorul, pesticidele inclusiv virusuri si bacterii va rog ca cititi acest articol.